Nepal, notícies 2021

· 4 de maig: màxims històrics de mortes, 55; i contagiades, 7587.
· 3 de maig. Nepal tanca l'espai aeri. Hui últim dia de vols locals, els vols internacional seran tancats el dimecres 5. El 14 de maig tornaran a obrir.
· 2 de maig. Ahir faltaren 35 persones a Nepal. El dia d'abans 18. La corba continua a créixer tot i que Kathmandu i les comarques frontereres amb Índia estiguen tancades. Els hospitals ja estan saturats. S'ha detectat que manquen bombolles d'oxigen perquè s'estan acumulant per especular com a Índia, on una bombolla de preu habitual de 80€ s'està venent a 1000€. 
· 28 d'abril. Terratrèmols en Assam, nord-est d'Índia, el primer dels 7 tremolors ha estat  el més gros amb magnitud 6,4 i epicentre a 43 km a l’oest de Tezpur. No s'han reportat víctimes.

· La segona ona creix ràpidament mentre no queden vacunes per administrar. Dos milions de persones estan immunitzades. Queden 19,6 milions d'adults sense vacunar. El dijous comença un nou tancament parcial a Katmandú i Patan.
· 25 d'abril. Al ser detectades moltes certificats falsos de probes PCR a l'aeroport, per poder volar només s'admetran els emesos per aquestos 5 laboratoris oficials: Star Hospital, Lalitpur, Nepal Medicity Hospital, Lalitpur, HAMS Hospital, Kathmandu, Manmohan Memorial Medical College and Teaching Hospital, Kathmandu, i Universal College of Medical Science, Bhairahawa
· La corba d'infectades no seixa de pujar, quasi en vertical, ahir onze mortes. Els hospitals a prop de la frontera amb Índia comencen a saturar-se.  Índia està en records mundials amb 360 mil contagiades, i hospitals sense oxigen, només qui pot pagar-se'l al mercat negre sobreviu. 

Per ara no s'han tancat fronteres i algunes privilegiades poden gaudir la natura nepalesa com mai abans. Com aquest grup que està manant fotos des del parc natural de l'Everest, Lobuche Peak East 6119m.  El govern ha donat 394 permisos per pujar l'Everest, la setmana passada es va donar el primer cas de Covid a la zona.
· 20 d'abril. Nepal aprova l'ús d'emergència de la vacuna Sputnik, però no té cap vacuna rusa. Ja ha administrat 1,8 milions de Astra-Zeneca sense problemes de trombos i cent mil de Sinopharm. Ahir onze morts i despús ahir huit. Índia està en màxims històrics de morts i contagis.
· 17 d'abril: 8 morts més, ahir van ser 3. 1015 nous casos i 6290 casos actius totals.
· 14 d'abril. Cap d'any a Nepal. Comença 2078. A Nepal no es celebra tant com a occident, però acaba el curs escolar i n'hi ha dues setmanes de vacances.
5 mortes ahir per covid.
· 13 d'abril. Es trenca la ratxa a Nepal i ahir van ser tretze les morts per Covid i 496 nous casos. Quant a Índia ja han passat de 160.000 les infeccions diàries, mentre es celebren festes religioses multitudinàries sense cap protecció.
· 8 d'abril. La corba a Índia està en màxims històrics -amb un pic de 115 mil contagiades en tan sols un dia-. Torna el confinament i tancaments als estats més afectats, Maharastra, Karnataka, Nova Delhi... Això implicarà que les persones migradores nepaleses quedaran sense feina i tornaran a sa casa, portant el virus.

 S'estima que en un mes pot enlairar-se una segona ona Covid, tot i que ahir no va morir cap persona i la corba està en mínims -com podeu veure al gràfic- al Nepal.
La vall de Kathmandu en confinament, foto: Abhushan Gautam,10 May 2020. Al fons l'Everest a 200 km.

·6 d'abril: ahir cap persona va faltar a Nepal per la Covid. Despús ahir van ser 4 persones i 7 en la darrera setmana. La incidència continua a ser molt baixa i la vacunació avança xino xano. Totes les majores de 65 han rebut al menys una dosi.
 A l'índia estan en màxims de contagis (acaben de superar les 100.000 contagiades per primera vegada en tota la pandèmia) i es possible això faça pujar els casos a Nepal pròximament per la "porositat fronterera". A més pot ser s'ajorne l'arribada del milió de dosis de Covishield que Nepal ja ha pagat a Índia.
La vall de Kathmandu des del mateix punt que la foto anterior. Visibilitat 2 km. sense confinament, el 6 d'abril de 2021


·29 de març: es confirma l'obtenció de visa on-arrival a l'aeroport de Kathmandú. Però la lletra xicoteta demana també "travel itinerary approved by the NTB or DoT, proof of hotel booking" tenir una reserva d'hotel i de un tour amb una agència oficial.
·27 de març. Dijous passat han canviat les normes d'entrada de turistes estrangers.
Cal portar una PCR negativa -màxim 72 hores abans de volar- o una proba de vacunació. 
Amb això tens la visa (la notícia no en parla però sembla que tornen a donar vises a l'arribada a l'aeroport).
Després has de fer quarantena a l'hotel fins que tingues una PCR negativa feta en Nepal (tant les vacunades com les de PCR negatiu en origen). Això diuen que en la pràctica no es controla, però cal tindre-ho en compte.

·25 de març. Després de setmanes de confusió sobre les vacunes contra el coronavirus, aproximadament 2.000 dosis, portades a Nepal des de Bahrain, el govern reflexiona sobre el seu ús quan comence a administrar les injeccions proporcionades pel govern xinès com ajuda.

El príncep bahreiní Mohamed Hamad Mohamed al-Khalifa i la seva comitiva van aterrar al Nepal el 15 de març per a una expedició a l’Everest. El príncep portava al voltant de 2.000 dosis de vacuna contra el coronavirus, i volia que s’administraren als habitants de Samagaun, un poble del districte de Gorkha.

Però el Departament d’Administració de Drogues va llançar una investigació sobre com les vacunes, que es deia que eren del tipus AstraZeneca, van arribar al Nepal sense permís. Quan la investigació estava en curs, es va trobar que les vacunes eren de la Xina, la vacuna BBIBP-CorV (CoronaVac) desenvolupada per Sinopharm.

Nepal ha concedit l’aprovació d’emergència a la vacuna Sinopharm al Nepal, però no havia arribat ni una sola dosi al país fins que es va revelar que les que el príncep bahreiní portava a Nepal era d’aquest tipus.

La Xina s'ha compromès a proporcionar 800.000 dosis de vacuna Sinopharm al Nepal.

“Tenim les vacunes [portades de Bahrain]. Els utilitzarem juntament amb altres dosis proporcionades per la Xina ", va dir la doctora Roshan Pokhrel, especialista en cap del Ministeri de Salut. Funcionaris del Ministeri de Salut han dit que la vacuna xinesa arribarà dilluns [29-6-2021], ja que el govern ha decidit enviar un avió a la Xina diumenge. No obstant això, no està clar si les vacunes portades pel príncep bahreiní seran administrades a la gent del poble de Gorkha com desitja el ric de Bahrain.

·24 de març. Índia suspén l'exportació de vacunes, per ara es queden en Índia degut al repunt de casos. Nepal esperava rebre prompte el segon milió de dosis Covishield ja pagades al laboratori Serum Institute, i volia comprar tres milions més en un futur.  Nepal ha administrat 1,7 milions de dosis -al 5,7% de la població-i té 600.000 en stock.  COVAX s'ha compromés a donar 13 milions de dosis per vacunar al 20% més pobre de la població.  El govern nepalés ha de vacunar el 52% de la població i el reste, el 28%, són menors que no seran vacunats. font
·21 de març. Només ha faltat una persona la darrera setmana per covid.
·Comença una nova fase d'immunització. Per falta de vacunes s'inocularà a les majors de 65 anys i no als de 55 com estava previst. Ahir arribaren 350 mil de la OMS de les 2,2 promeses. El primer ministre, Oli, ix en tots els mitjans vacunant-se per donar exemple.
Nepal va comprar milions de dosis al Serum Institute de Índia a 4 $ per unitat. Nepal ha demanat 5 milions més, però estan regatejant perquè Serum ara demana 5,5-6 $,
·5 de març: cap mort per covid.
·A Nepal l'any comença el 15 d'abril. Les últimes estadístiques són del període abril 2019- abril 2020 en que l'economia havia caigut un 2%, tot això que el PIB va augmentar de 900 a 925€ per càpita 
·25 de febrer. Més de 1641 nepalesos han mort en Qatar treballant en la preparació del campionat mundial de futbol. La covid s'ha emportat 2767 vides, ahir només una.
·El Tribunal Suprem sentencia que la dissolució del parlament pel primer ministre Oli, es inconstitucional. La legislatura continua amb una sessió parlamentari el  de març. El partit amb majoria absoluta està dividit en dos fraccions enfrontades. La del primer ministre Oli i la de Dahal i Nepal que sembla majoritària. Ambdues volen quedar-se amb el nom de PCN. El partit més gran a l'oposició, el Congress, està de capa caiguda, però pot ser essencial en una moció de confiança.
·22 de febrer comença la 3ª fase: seran vacunades les persones majors de 55 anys. Unes 3,7 milions, 12% del total de trenta milions de nepaleses. Les 2,256 vacunes promeses per a febrer per l'OMS començaran a arribar en dues setmanes.
·21 de febrer. Zero morts per Covid. 80 infectades noves.
·20 de febrer. Cap mort per coronavirus.
·19 de febrer arriben un milió de vacunes Covishield d'Oxford fabricades al institut Serum de l'Índia. La primera setmana de març s'esperen un milió més.
Acabada la primera fase de vacunació centrada en els i les treballadores de risc (i no pas en les persones majors), amb només la meitat de les punxades previstes. Per això s'ha improvisat i acabat una segona fase de vaccinació de periodistes i diplomàtics. 400.000 persones ja han rebut les dues dosis. 3 morts.
·18 de febrer, 3 morts.
·17 de febrer: reprenen la faena a l'aeroport de Bhairawa, que serà el segon aeroport internacional de Nepal. La construcció començà en 2013, estava previst la seva obertura en 2017 i ara la data de posada en funcionament és juny 2021. Situat al centre del sud del Nepal, l’aeroport serà la porta d’entrada a Lumbini, lloc de naixement de Buda (molt popular a Xina, Japó, Corea e Índia). L’aeroport tindrà una pista de 3.000 metres de llargada i 45 metres d’amplada.

(Hi ha un tercer aeroport internacional a mig fer en Pokhara)

16 de febrer, Nepal aprova l'ús d'emergència de la vacuna Sinopharma
5 de febrer Xina anuncia que donarà mig milió de dosis a Nepal de la seva vacuna Sinopharma (79% d'eficàcia a Xina i 86% als Emirats Àrabs)
 u de febrer l'OMS promet que arribaran 2,25 milions de dosis de la vacuna d'AstraZeneca abans de la fi del mes.
 31 de gener de 2021: són 270.854 persones nepaleses infectades, 262.642 recuperades, 1.975 mortes.

30 gener : "Nepal està considerant permetre l'entrada sense restriccions a turistes vacunades per intentar augmentar la moral de la seva indústria turística moribunda abans de la propera temporada alta de primavera" digué divendres el ministre de Turisme, Bhanu Bhakta Dhakal. "No hi haurà requisits d’assegurança de coronavirus, ni quarantena, tot i que totes les visitants hauran de produir la prova de estar vacunats contra la covid. Va dir que el ministeri també va recomanar reprendre visats directes a l'arribada a l'aeroport de Katmandú.

                 A hores d'ara és pot entrar en Nepal amb condicions:
·visat adquirit en l'ambaixada del país d'origen
·arribar amb test PCR negatiu fet abans de 72 hores de la partida de l'estat d'origen
·segur mèdic por Covid contractat >5.000 $ per poder fer trekking
·7 nits d'hotel contractades per guardar quarantena
·fer-se un nou test als 5 dies de l'arribada

 No és recomanable viatjar-hi, però hi ha un vol setmanal VLC-KTM amb Turkish (no he mirat altres companyies)
29 gener: dos persones mortes i 109 infectades per la Covid. No més són 3.002 els casos actius per coronavirus.

28 gener 2021: primer dia en sis mesos sense morts.

27 gener: comença la vacunació amb el personal sanitari. 

 La campanya d’inoculació es va llançar després que Índia subministrés un milió de dosis de vacuna Covid-19, desenvolupada per la Universitat d’Oxford i el gegant farmacèutic AstraZeneca i fabricada localment pel Serum Institute of India, la major empresa de fabricació de vacunes del món.

Aquesta vacuna, anomenada Covishield, és l’opció preferida de les autoritats nepaleses, ja que només cal mantenir-la entre els 2 i els 8 graus centígrads. 


Aquesta foto d’una escola d’Achham en un dia de boira de Prajwal Bhattarai ha guanyat els Premis Nacionals als Sony World Photography Awards.

(Nepal 2020 en fotos - y artículos)

Comentaris