Quan podrem tornar a Nepal?

Actualització 19 juny: Segon l'Himalayan Times el govern nepalés anuncia que l'u d'agost obrirà l'aeroport de Kathmandu als vols nacionals i internacionals. Esperem que les aerolínies s'animen prompte a volar-hi.

 En principi, segons el nou plan del govern el 15 d'agost s'obrirà l'aeroport de Kathmandu als vols internacionals. Això no vol dir que les companyies aèries comencen a operar immediatament, és el mercat amic!
 Ja veurem si s'acompleix la previsió, per la meva ampla experiència nepalisca si se canvia la data lo normal és que s'ajorne i no que s'avance.
 A pesar del confinament prematur, el virus no para de créixer al Nepal, importat pels nepalis que estan tornant al seu estat a peu des d'Índia. Ara toca tornar a obrir els negocis després de 80 dies i en principi s'ha fet un desconfinament tipus semàfor. Tota la frontera estava en roig, el pre-himalaia (amb Kathmandu) en groc i l'Himàlaia en verd -la frontera terrestre amb la Xina es va tancar ja en gener.
(Jacarandas a Tundikhel, el parc central de Kathmandu)
De tota mena, l'impacte de la covid a Nepal és testimonial, només 8 persones mortes (es massa, però per comparació, lleu). Malauradament més de 160 nepalisques han mort fora del seu estat: UK, USA i països del golf pèrsic.

Acaba de començar el repatriament de només 24.148 nepalís que treballaven fora del seu estat (les remeses eren el % mayor del PIB), seran 67 vols (al 85% d'ocupació), la majoria de Himalayan Airlines i RNA.

14 de juny Dhaka, Bangladesh.
15 Kuala Lumpur, Malàsia. Arabia Saudita. Cambodja. Singapur. Muscat, Oman.
16 UAE. Catar. Kuwait. Sri Lanka i Maldives.
17 Australia, Tailàndia i Bahrain.
etc etc
25 EEUU. Xipre i Israel

A més 16 vols puntuals d' aerolínies estrangeres estan per aprovar.

I de sobte apareix un nou plan, basat en fases i no en colors. T'ho traduïsc d'un article de Deepak Kharel del Nepali Times, del 9 de juny 2o2o:
(Patan Durbar Square buida, increïble)
 "El Comitè de Gestió i Control de Coronavirus (CCMC) finalitza un pla per llevar el confinament en cinc etapes quan la darrera extensió caduque el 14 de juny després de gairebé tres mesos. Això passa perquè moltes empreses van començar a desafiar les regles de bloqueig durant la setmana passada i augmenten les trucades per evitar les restriccions.
Després de tres dies de deliberacions durant el cap de setmana, el comitè encapçalat pel ministre de Defensa [¿?], Ishwar Pokhrel, pren el pla per aixecar totalment el bloqueig en fases durant els propers dos mesos i mig al gabinet aquesta setmana.

 Anteriorment, el comitè tenia previst una inauguració en sis etapes al llarg de tres mesos, però l'ha reduït a cinc fases de quinze dies. A la primera fase es fixen les directrius per obrir parcialment empreses i serveis en els sectors làctics i l'agricultura.
(molta gent viu al dia i està passant fam, han començat xicotetes manifestacions a KTM, reprimides en excés per la poli)
 Primera fase: la quinzena després del 15 de juny es facilitaran els grans magatzems, botigues de subministraments, els dipòsits de gas i els subministraments d'aigua potable. Es permetrà els restaurants a domicili, la construcció, i serveis bancaris. El nou element del pla és el reinici de vols nacionals amb un 40% d’ocupació a partir de la setmana que ve. Els vols regulars internacionals es mantenen parats fins a l'1 de juliol. [Això sembla una errada, i una contradicció con allò  que posa en la quarta fase, tant de bo canvien de idea]

 Es permetrà obrir tots els serveis mèdics i hospitals en la primera etapa mantenint la distància, però només després de testar tot el personal sanitari. Les oficines governamentals i el sector privat poden començar a obrir-se i es podran distribuir els diaris.
Es valorarà la conducta de la primera etapa i la fase següent entrarà en vigor amb l’ajust necessari. Els vehicles privats podran retornar parcialment a la segona fase i es podran reprendre alguns vols programats internacionals. [quins vols? En quines condicions? No s'especifica]
També es permetrà obrir les noves indústries i fàbriques petites, però només després de fer tests al personal i es requereix que es quede i menge als locals.

 La tercera etapa permetrà que totes les botigues estiguen completament obertes, es permetrà el transport de serveis essencials als carrers i el transport privat a ciutats tornant-se les plaques parelles-imparelles que només es podran desplaçar dins dels límits del districte.

 Es permetrà el transport públic, però amb només la meitat de la capacitat. Les escoles s’obriran amb mesures de precaució i distanciament existents i podran començar a admetre nous estudiants.
També en la tercera etapa, el govern designarà districtes a partir de casos confirmats de coronavirus i començarà a implementar una obertura completa en districtes sense casos. Tanmateix, només sis dels 77 districtes del Nepal no tenen casos confirmats.

 A la quarta etapa, que entrarà en vigor a mitjans d’agost, es podran reobrir els cinemes, col·legis, gimnasos, hotels, bars i altres negocis i es podran reobrir tots els vols internacionals regular arribant i eixint de Katmandú. [No diuen si caldrà guardar quarantena al arribar, com ara. L'aeroport ha estat renovat durant el confinament i la pista d'aterrada allargada 300 metres, un 10%]

 El Comitè també preveu reptes en l'aplicació de les normes i quan les persones passen per alt les restriccions. També hi podria haver una afluència més gran del previs de nepales@s a la frontera índia o a l'aeroport de Katmandút, amb una escassetat de personal mèdic i kits de proves.
A mitjans d’agost, fins i tot si el país s’obre completament, s'haurà de dur màscares i mantenir la distància a tots els llocs i vehicles públics. La implementació dependrà de la càrrega inicial de coronavirus al Nepal, segons va dir la font.

L'aprovació d'aquesta estratègia dependrà ara del gabinet. En el passat, el primer ministre Oli s'ha negat a seguir els plans de flexibilització parcial del Comitè. Queda pendent veure quantes d’aquestes noves regles per a cada etapa aprovarà el gabinet dimecres. [Això, que fins ara el govern ha estat més prudent que el comité d'experts sanitaris i podria adiar estos plans]

Comentaris