Nepalesos sense on anar


Editorial publicat el 10 d’abril de 2020 al Kathmandu Post.

   Malàisia, Qatar, Aràbia Saudita, els Emirats Àrabs Units, Bahrein, Kuwait, Oman i Corea del Sud són les principals destinacions laborals per als treballadors migrants nepalesos i també estan a l’aguait de la pandèmia Covid-19. Els treballadors migrants allà s’enfronten a un futur incert, ja que els bloqueigs al Nepal i els països d’acollida s’han ampliat. No només els treballadors migrants, el Covid-19 i el seu efecte posterior sobre l’economia, han fet vulnerable tot el sector laboral. Un informe recent de l'Organització Internacional del Treball va dir que s'espera que la pandèmia esborre un 6,7 per cent de les hores de treball a nivell mundial al segon trimestre del 2020. Això equival a 195 milions de treballadors a temps complet.

No cal dir que això és preocupant. Però el que és més preocupant és que el govern encara no ha creat cap pla concret sobre com dur a terme aquest moment de crisi sense precedents.
Segons la darrera constatació del Monitor de l'OIT, actualment hi treballen 1.25 mil milions de treballadors en sectors identificats amb un risc elevat d'increment "dràstic i devastador" dels acomiadaments i reduccions de salaris i jornada laboral. La majoria d'aquests treballadors ocupen llocs de treball poc remunerats i de baixa habilitat, on la pèrdua sobtada d'ingressos és devastadora.

Les i els nepalesos van enviar 8.1 mil milions de dòlars de tornada a casa el 2018, el Nepal és el 19è destinatari més gran de les remeses del món. En comparació amb el producte interior brut del país, la remesa és tan gran com un terç del total, més gran que la contribució de les indústries. De fet, el Nepal va emetre 3,5 milions de permisos laborals entre el 2008 i el 2017. El país els deu molt, però des de que el Covid-19 va començar a estendre’s pel món, els treballadors migrants nepalesos s’han mantingut encallats a les destinacions laborals estrangeres. No cal dir que això no els fa bé.

Per exemple, gairebé 500 treballadors migrants nepalesos a Romania s’han vist obligats a quedar-se a casa sense cobrar o a aceptar retallades salarials ja que la pandèmia Covid-19 produeix estralls a Europa. A Malàisia, els treballadors migrants nepalesos estan obligats a treballar, fins i tot quan el país va estar bloquejat. Malàisia ha estat la més afectada als països del sud-est asiàtic per la pandèmia amb més de 1.300 casos de Covid-19. A més, Qatar va deportar centenars de treballadors nepalesos.
El govern nepalès, en els seus esforços per contenir la malaltia, ha imposat restriccions de viatge, ha prohibit tots els vols internacionals, ha ampliat el confinament nacional i ha segellat les fronteres amb l’Índia i la Xina. Aquests moviments són necessaris i també lloables. Però el govern no ha estat capaç de repatriar a la seva pròpia gent que, tal com viu, en condicions precàries als països del Golf.

Les autoritats han de realitzar immediatament la seva pròpia avaluació de l'impacte potencial sobre els treballadors migrants i no només basar-se en els informes publicats per organitzacions internacionals. És responsabilitat del govern cuidar la població vulnerable. A curt termini, se'ls ha de proporcionar suport econòmic en aquests moments de crisi. Però a la llarga, el govern no ha de promoure el treball a l'estranger com a instrument per sostenir el creixement econòmic.

(Migrants nepalesos al seu retorn de la regió del Golf, a l'aeroport internacional de Tribhuvan, a Katmandú)
             

Comentaris