L'extrany cas del primer mort per coronavirus a l'estat espanyol i la falsa super-contagiadora nepalesa


Eren altres temps, encara ens creiem immortals i no havia arribat la marea covid. Per 24 hores aquesta va ser la notícia més important: 22 dies després de faltar es va descobrir que una autopsia confirmava el primer mort per covid a la península ibérica. Era el 4 de març, no més 165 persones infectades per la covid-19 a Espanya i tots els mitjans donaven una informació pareguda:

Primer muerto por coronavirus en España: un hombre que viajó a Nepal y murió el 13 de febrero


La investigación sobre el coronavirus se hizo de forma retrospectiva y por eso no se ha dado a conocer la muerte del hombre de 69 años hasta ahora. 

(article publicat el 3 març, 2020 20:33 en el español, enllaç otra notícia pareguda en altre mitjà ací, llegiu els comentaris de fa només 45 dies i veureu com ha canviat tot, tant en poc de temps).

   Immediatament vaig començar a investigar però la info no s'ampliava. No més als informatius locals del país valencià es va continuar donant la notícia per 24 hores més, completant-la amb vaguetats tipus: era un home solitari, sense amics pot ser no haja contagiat a ningú.

Es continuava parlant del criteri per fer tests covid-19 pòstums exhumant cadàvers. Cap mitjà preveia allò que estava arribant i que ben prompte no haveria prou de tests. I s'estigmatitzava Nepal sense cap comprovació.

       "Según la información de la Organización Mundial de la Salud (OMS) sólo ha habido un afectado de COVID-19 confirmado en Nepal, aunque se trata de un país muy cercano a China y desde donde existe cierta afluencia de viajeros, sobre todo en las expediciones organizadas a montañas como el Everest. Según el periódico The Himalayan Times, el país ya ha vivido las primeras cancelaciones de viajes de este tipo". 

Tots els mitjans donaven per cert que la covid-19 l'havia agafada en Nepal. Nepal està al costat de Xina. I punt. Però cap mitjà informava que les fronteres xino-nepaleses ja estaven tancades des de gener.
Quan parlen de "cierta afluencia de viajeros" es refereixen a que en 2019 havien arribat 169.543 persones xineses a Nepal (per sota de les 209.611 indies, i sobre les 19 mil amb passaport espanyol). (font). En primavera de 2019, es van lliurar 381 permisos per pujar a l'Everest, la finestra de bon temps no va durar més de 3-4 dies provocant la icónica imatge de @karma10zing

Però continuem amb el primer mort espanyol per la covid-19 ¿quan havia estat l'home a Nepal? Ni idea, pot ser abans de la pandemia. I el que és més important, a Nepal no havia a eixes alçades cap infectat per coronavirus, no més un cas importat de Xina (un xic que feia el seu doctorat a Wuhan i havia tornat a Nepal el 5 de gener de 2020 i que es va curar després d'estar hospitalitzat). Pot ser, l'epidèmia estava a punt d'esclatar a principis de març, pero ja havien passat 19 dies des de la defunció del viatger: el període d'incubació és de 15 dies. I a més a més, el 24 de abril el País publicaba en su versión en inglés:

Genetic analysis suggests that the coronavirus was already circulating in Spain by mid-February

A study of the first 28 genomes of the virus rules out the existence of a single ‘patient zero’ in the country


 Lamentablement, el compte de persones mortes va començar a escalar i tothom s'ha oblidat del primer cas. Però a Nepal s'han preocupat pel cas. Necessitaven saber on havia estat el viatger valencià per testar possibles contagis. Ni periodistes ni diplomàtics van poder arreplegar informació, tot era un rumor sense confirmar:

..."THT could not independently verify when the man visited Nepal and where all did he go.

The Nepali Embassy in Madrid said it was trying to get more details of the deceased’s travel history. The Spanish embassy in New Delhi could not be contacted as phone calls went unanswered, while the Spanish consulate in Kathmandu could not provide travel details of the deceased"... (fuente the himalayan times,  enllaç)

 ...Encara no n'hi ha a Nepal infeccions locals a 22 d'abril de 2020, els 42 casos, han estat importats de nepalesos i nepaleses treballant o estudiant a França, India o als països del golfo. Un nepalés de 50 anys ha mort per coronavirus als Estats Units d'Amèrica, portava 15 anys vivint a Nova York.

Malauradament l'esser humà és igual de morbós i ple de prejudicis i supersticions religioses a tot arreu.
La segona persona contagiada amb coronavirus a Nepal va ser una chicona de 19 anys Prasiddhi Shresta (foto del seu tuiter) que estudiava a Paris i va tornar el 17 de març a Nepal per que la universitat va tancar i l'ensenyament anava a continuar on-line. Va fer quarentena al arribar i estant en quarentena va desenvolupar el virus i va ser hospitalitzada el 22 de març i curada sense contagiar a ningú. Tot i això l'editor jefe del diari Republica (abans un diari seriós i solvent) va escriure d'ella com la gran contagiadora (the big spreader). Els articles i opinions als mitjans de comunicació s'inventaven la seva història, i el morbo va empentar a l'odi i a les amenaces de mort, fins i tot. Prasiddhi conta la seva experiència ací (en anglés).

Comentaris