Passejades fàcils a la vall de Kathmandú

(Tradueix del Kathmandú Post un article sense signar publicat el 12 març 2020)


    D’allò millor de viure a la aguerrida capital de Nepal és que està envoltada de tossals, turons i pujols plens de camins per fer trekkings suaus.

Des Lamatar a Godawari

Aquest camí no és costerut, són unes hores en pau, trepitjant boscs, camps de mostassa i pobles ensopits. A Lagankhel agafa el bus públic a Lamatar. Si fa no fa són 11 km des de Lamatar, fins el jardí Godawari Botanical Garden (foto), a Godamchaur. Has de prendre el sender just abans d’un pont petit, al costat de l’entrada del Shuvatara School. Gira a esquerra i després la primera a la dreta. Es passa un bosc i després una clariana sense vistes de la ciutat, només conreus i tossals. No n’hi ha senyals hauràs de preguntar als llauradors pel camí.

Paga la pena acabar a la fonda Newa Suhlee de Harisiddhi gaudint els seus autèntics àpats newaris i chyang (vi d’arròs cassolà).

Des Bungmati a White House Hill, Taudaha

Poble medieval newari, Khokana és un encisador petit poble a només 5 kilòmetres de Lalitpur. Tot i que molts dels seus edificis encara no han sigut reparats des del terratrèmol de 2015, aquesta vila tranquil·la encara conserva el seu encant. El camí comença al final del poble, a prop del temple de Rato Machindranath, on l'estàtua del deu s'exhibeix sis mesos.

Un sender preciós a través dels camps de mostassa (particularment en aquesta època de l'any). Passats els camps, trobareu un pont penjant que us portarà a Pharping.

Segons el temps que tingueu i les vostres capacitats físiques, podeu tenir diverses opcions per a la vostra caminada: podeu pujar fins als pintorescos boscos d'Hattiban, pujar fins a Champadevi (que té una vista d'ocell del veí districte de Makwanpur) o fàcilment pots pujar el turó White House situat al costat de Champadevi. Tot i que sembla petit triga un mínim de 45 minuts de pujada a peu. La part superior s’estén des de les extrems de Godawari fins als extrems de la vall fins a Thankot paga la pena la dura pujada. Hi ha fins i tot un restaurant a la part superior amb àpats prou decents.

Des Gurje Banjyang a Kakani

El parc nacional de Shivapuri, situat a 25 quilòmetres al nord de Katmandú, ofereix diverses excursions curtes per gaudir vistes a diverses facetes de la bellesa del Nepal. Una de les rutes de senderisme més espectaculars és la que s’ubica a la vora nord del bosc, on es segueix el mant de vegetació mentre es veuen grans vistes de Ganesh Himal, Langtang, Gaurishankar i Manaslu.

El passeig gairebé no és difícil, de manera que es pot dedicar tot el temps a absorbir la grandesa de l’Himàlaia. També hi ha una oportunitat de topar amb alguna fauna salvatge, com ara cabres i rapinyaires, tot passant per davant dels punts de control militars i un petit corall del costat Kakani. La caminada pot trigar el temps que vulgueu, segons quin costat voldreu anar d'excursió. Hi ha la possibilitat de triar anar per dins de la vall o amb vistes a les muntanyes, són d'11 i 7,5 quilòmetres, respectivament.

Es pot començar a Gurje Banjyang o Kakani en aquesta fàcil caminada. A Kakani trobareu piscifactories, si mengeu peix les truites són l'especialitat.

Rodalies de Balthali

Balthali, un assentament aïllat del soroll, la gent i la contaminació de Katmandú, està a 1,5 hores en transport públic. Cases de palla, camps de conreu, vistes a les muntanyes, boscos de pins i rivulets nets. Balthali és el lloc perfecte per fer excursions a peu just de la capital. Podeu començar a fer excursions des de Panauti, un antic assentament newari, o des de Khopasa, l'última parada d'autobús. No hi ha rutes específiques que podeu fer: només podeu caminar per camps, al voltant del poble. Per arribar-hi pregunteu als habitants on es troba la confluència dels dos rius a Balthali i aneu cap a allà. El lloc és ideal per a un petit pícnic i fins a un bany ràpid, el corrent del riu no és massa fort.

El millor és passar la nit al poble per aprofitar al màxim aquesta bellesa. Per això, hi ha uns quants centres turístics i algunes cases locals on podeu reservar habitacions.

Comentaris